| دورة تجفيف الخضروات و الفاكهة | |
|
+23أم عمر المصريه الأنوار alyaa naser aqel فشفوشة ارجو مغفرة ربى وجدان دنيا فريد نسرين عبودى جنا مؤمن الصباح الجميل نوررررا امل555 ست الحباايب الرضا والنور aya77 سوسو سلامونتى نبيلة محمود خليل enass72 youo_67 روتانا بسمة فكر هندعبدالسلام 27 مشترك |
|
كاتب الموضوع | رسالة |
---|
هندعبدالسلام فنانه ذهبيه
المشاركات : 1143 تاريخ التسجيل : 05/05/2009
| موضوع: دورة تجفيف الخضروات و الفاكهة الخميس يوليو 02, 2009 8:58 am | |
| السلام عليكم ورحمة الله وبركاته جبت لكم يا اخواتى الغاليات النهاردة طرق تجفيف الخضروات عشان عيون عروسه المنتدى روتانا يااااارب يعجبكم ومتنسوش التقييم و طبعا الدعاء اولا تعريف التجفيف التجفيف هو:: خفض مقدار ما تحتويه المادة الغذائية من الرطوبة ورفع تركيز مكوناتها الصلبة الذائبة الي الحد
الذي لا يسمح بنمو ونشاط الكائنات الحية الدقيقة وايقاف عمل الانزيمات مع المحافظة على مكونات المادة الغذائية وعدم تعرضها للتلف سواء اثناء التجفيف او التخزين .... ثانيا اهمية التجفيف ::
1) الحفاظ على القيمة الغذائية وخفة الوزن وسهولة النقل .
2) انخفاض تكاليف التحضير والتجهيز .
3)الاحتفاظ بالمواد الغذائية لمدة طويلة في حالة صالحة للاستعمال .
ثالثا انواع التجفيف ::
1)) التجفيف الشمسي حيث تستخدم الشمس كوسيلة لامتصاص ونقل الرطوبة المتبخرة من المواد الغذائية
2))التجفيف الصناعي ويتم ازالةالرطوبة الزائدة بواسطة تنظيم درجة الحرارة صناعيا وسرعة الهواء.
ثالثا خطوات صناعة التجفيف :
1))اختبار الصنف للاعتبارات الاتية :
أ_ صلابة الانسجة
ب_ ارتفاع نسية المواد الصلبة بها وانخفاض نسبة الرطوبة بانسجتها
ج_ توفير اللون والطعم والنكهة
د_ تامة النضج وخالية من الخدوش والاصابات الفطرية والحشرية
م_ ان تكون كبيرة الحجم
2)) الغسيل : غسل جميع الخضراوات والفواكه
3)) الفرز : استبعاد الثمرة الغير ناضجة والمصابة
4)) التقشير: حيث يتم تقشير بعض انواع الفواكه مثل التفاح والكمثرى وبعض الخضر كالبطاطا والجوز والبنجر
5)) التجزيء والتقطيع : تجزيء وتقطع حسب الرغبة
6)) الغمس في المحاليل القلوية : وهذه الخطوة تجري فقط على بعض انواع الفواكه ذات الاغشية الشمعية كالعنب والبرقوق .... بغمرها في الصودا الكاوية بنسبة 5,._ 1% لمدة 5,. _ 1 دقيقة
7)) السلق : وتجري لجميع الخضراوات ما عدا البصل والثوم وعادة لا تسلق الفاكهه .
8)) الكبرته : وهي معاملة المواد الغذائية المراد تجفيفها بغاز ثاني اكسيد الكبريت وتجري على الفاكهه عادة وعلى بعض الخضراوات كما هي في البطاطا والجوز والبصل وبغمرها في محلول ملحي كبريتي .
9))التحميل على الصواني 10)) التجفيف : وهوة اما شمسي واما صناعي . 11)) التعبئة : حيث يجب ان تكون الاواني المعدة للتعبئة مقاوية لامتصاص الرطوبة وغير منفذة لها او للهواء وغير صالحة لقرض الحشرات والقوارض وخفيفة الوزن ومحكمة القفل .
12)) التخزين :حيث يجب توفير الشروط التالية عند التخزين :: أ _ ان تكون المخازن جافة ومهواه بذات درجة حرارة ثابتة .
ب_ ان تكون الاضاءة بها غير مباشرة .
ج_ ان تكون جدرها وارضياتها غير منفذة للرطوبة
د_ ان تكون محصنة جيدا ضد الحشرات والقوارض . الأواني الزجاجية ::
حيث تستخدم في حفظ وتعبئة الكثير من المواد الغذائية كالمربيات والفواكه والشراب .... الخ
مميزات العبوات الزجاجية : 1_عدم حدوث تفاعلات كيماوية بين مكونات المادة الغذائية وجدرانها .
2_ اظهار محاسن وصفات المواد الغذائية المعبأة فيها 3_ امكان استعادة استعمالها لعدة مرات
4_ سهولة تنظيفها . 5_ سهولة القفل .
عيوبها :1_ تعرضها للكسر 2_ عدم امكان تبريدها فجائيا لاتمام عملية التعقيم
ومن الان سنبدأ بتجفيف كل من الخضار وطريقتها على حدة بعد ان عرفنا مباديء التجفيف .
....يتبع
| |
|
| |
بسمة فكر مشرفه قسم الرسم والتصميم
المشاركات : 1332 تاريخ التسجيل : 29/05/2009
| |
| |
روتانا فنانه ذهبيه
المشاركات : 1248 تاريخ التسجيل : 21/04/2009 العمر : 44 تاريخ الميلاد : 09/09/1980
| موضوع: رد: دورة تجفيف الخضروات و الفاكهة الخميس يوليو 02, 2009 2:02 pm | |
| هنـــــــــــود يارب يخليكي يا قمر وتسلميلي علي كلامك اللي زي السكر زيك وتسلم ايدك علي موضوعك المهم جدا جدا جدا لكل بيت | |
|
| |
youo_67 مديره المنتدى
المشاركات : 7471 تاريخ التسجيل : 06/04/2009 الحمد لله
| موضوع: رد: دورة تجفيف الخضروات و الفاكهة الخميس يوليو 02, 2009 2:12 pm | |
| تسلمى حبيبتى موضوع مفيد جدا لكل بيت ولكل ربت منزل :ىلاىلاو: | |
|
| |
enass72 فنانه متميزه
المشاركات : 405 تاريخ التسجيل : 17/04/2009
| موضوع: رد: دورة تجفيف الخضروات و الفاكهة الخميس يوليو 02, 2009 2:23 pm | |
| تسلم ايدك هنود ... جزاك الله خيراً على المعلومات المهمة لنا جميعاً. | |
|
| |
هندعبدالسلام فنانه ذهبيه
المشاركات : 1143 تاريخ التسجيل : 05/05/2009
| موضوع: رد: دورة تجفيف الخضروات و الفاكهة الخميس يوليو 02, 2009 2:40 pm | |
| بســــــــــمة روتـانـــا يــــــــــويــــــو اينـاس اشكركم جميعا على تشجيعكم و كلماتكم الرقيقة يا رب اقدر بجد افيدكم و يكون الموضوع سهل التنفيذ لكم بجد اسعدنى مروركم العطر | |
|
| |
هندعبدالسلام فنانه ذهبيه
المشاركات : 1143 تاريخ التسجيل : 05/05/2009
| |
| |
روتانا فنانه ذهبيه
المشاركات : 1248 تاريخ التسجيل : 21/04/2009 العمر : 44 تاريخ الميلاد : 09/09/1980
| موضوع: رد: دورة تجفيف الخضروات و الفاكهة السبت يوليو 04, 2009 2:46 am | |
| يعني مثلا هنود جبت باميه غسلتها وشلت الاقماع بتعتها وضعتها علي البخار قولي 7 دقائق بعد كدا رحت وضعها في الخيط ونشرتها في الشمس قولي 4 ايام وبعد كدا 6 ايام في الضله وله الصبح في الشمس وبالليل في الضله لحد ما يخلصوا 6 ايام معلش هنود مخي مخي تخـــــــــــــــــــن اووي | |
|
| |
نبيلة محمود خليل فنانه ذهبيه
المشاركات : 1904 تاريخ التسجيل : 16/05/2009 الحمد لله
| موضوع: رد: دورة تجفيف الخضروات و الفاكهة الأحد يوليو 05, 2009 9:04 pm | |
| بارك الله فيكى وشكرا على هذه المعلومات القيمة . | |
|
| |
هندعبدالسلام فنانه ذهبيه
المشاركات : 1143 تاريخ التسجيل : 05/05/2009
| موضوع: رد: دورة تجفيف الخضروات و الفاكهة الإثنين يوليو 06, 2009 12:58 pm | |
| معلش روتانا حبيبتى انا لسة شايفة سؤالك دلوقتى انا اسفة حبيبتى سامحينى لا حبيبتى هانكمل 6 ايام فى الظل بدون التعرض للشمس | |
|
| |
هندعبدالسلام فنانه ذهبيه
المشاركات : 1143 تاريخ التسجيل : 05/05/2009
| موضوع: رد: دورة تجفيف الخضروات و الفاكهة الإثنين يوليو 06, 2009 12:59 pm | |
| اشكرك بلبلة حبيبتى على كلامك الحلو | |
|
| |
هندعبدالسلام فنانه ذهبيه
المشاركات : 1143 تاريخ التسجيل : 05/05/2009
| موضوع: رد: دورة تجفيف الخضروات و الفاكهة الإثنين يوليو 06, 2009 1:01 pm | |
| تجفيف الطماطم والثوم والبصل اولا الطماطمقطعي الطماطم الصلبة ورشي عليها ملحا بحريا وضعيها في الفرن او في الشمس المرتفعة الحرارة وحين تجف احفظيها واستخدميها في الوصفات التي تتطلب الطماطم المجففه. تجفيف البصل قشري البصل ثم قطعيه شرائح رقيقة ضعيه في الشمس مع تحريكه من وقت لآخر حين يجف تماما احفظيه في برطمان أو في كياس من القماش تجفيف الثوم
[size=21][b]قشري الثوم ثم قطعيه شرائح رقيقة ضعيه في الشمس مع تحريكه من وقت لآخر حين يجف تماما احفظيه في برطمان أو في كياس من القماش[/b][/size] | |
|
| |
سوسو سلامونتى فنانه فضيه
المشاركات : 948 تاريخ التسجيل : 04/07/2009 العمر : 32 تمام الحمد الله تاريخ الميلاد : 01/07/1992
| موضوع: رد: دورة تجفيف الخضروات و الفاكهة الإثنين يوليو 06, 2009 3:01 pm | |
| شكرا لمجهودك | |
|
| |
روتانا فنانه ذهبيه
المشاركات : 1248 تاريخ التسجيل : 21/04/2009 العمر : 44 تاريخ الميلاد : 09/09/1980
| موضوع: رد: دورة تجفيف الخضروات و الفاكهة الثلاثاء يوليو 07, 2009 1:23 am | |
| هنود بالنسبه لطماطم ماما لما بتيجي تحفظها بتعملها في الخلاط بدون ما تصفيها وبعد كدا بتسبكها عادي وبتكون مشتريه كياس وتقوم وضعاها فيهم وبتضعه في الديب فليزر وكل ما تيجي عايزه منه لاي اكله بتاخذ وبقعد سنه متخزن
وبالنسبه للبصل سمعت انه ممكن بتقشريه وبتضعيه في كياس وتضعيه في الديب فليزر بس انا جربت في 3 بصلات الموضوع ده والله حلو كان عايش في الفليزر
وبالنسبه للثوم صح زي ما انتي بتقولي احنا هنا في البيت جربناه متقشر من غير ما يتقطع بس حلو جدا طيب مش بدل ما نقطعه ممكن نفرمه احسن وله ممكن يمرر
| |
|
| |
هندعبدالسلام فنانه ذهبيه
المشاركات : 1143 تاريخ التسجيل : 05/05/2009
| موضوع: رد: دورة تجفيف الخضروات و الفاكهة الثلاثاء يوليو 07, 2009 3:03 am | |
| روتانا حبيبتى معلوماتك كلها صح بس التجفيف علشان اولا فى وصفات بتحتاج الطماطم المجففة ثانيا اتجفيف مش بياخد مكان لان الديب فريز بيبقى ملاين و علشان تشلى فى كياس عايزة مكان كبير لو عايزة طريقة لصلصة ممكن اقوك عليها لانها مش بتحتاج ديب فريز و كمان بتقعد سنة او اكتر بس عيبها انها محتاجة شوية وقت علشان تطلع صح يعنى تبقى معجون طماطم | |
|
| |
youo_67 مديره المنتدى
المشاركات : 7471 تاريخ التسجيل : 06/04/2009 الحمد لله
| موضوع: رد: دورة تجفيف الخضروات و الفاكهة الثلاثاء يوليو 07, 2009 3:25 am | |
| تسلمى هنود على هذه المعلومات القيمه لسه زوجى كان بسائلنى على الطماطم المجففه وقلت له لا اعرف :ىلاىلاو: انا بعمل الباميه اغسلها واقشرها واضعها فى الدى فريزر لحين الاستعمال وكمان الطماطم بعملها صلصه واضعها فى الدى فريزر وكمان الثوم بفرمه وااعمله مكعبات وبعد ذلك اضعه فى علبه محكمه الغلق فى الدى فريزر لحين الاستعمال | |
|
| |
هندعبدالسلام فنانه ذهبيه
المشاركات : 1143 تاريخ التسجيل : 05/05/2009
| موضوع: رد: دورة تجفيف الخضروات و الفاكهة الثلاثاء يوليو 07, 2009 3:35 am | |
| حبيبتى يويو الله يبارك فيكى اولا بالنسبة للثوم المفروم كويس و مان بيوفر وقتك بس من عيوبه ان بيعمل ريحة فى الديب فريز و كمان علشان تقدرى تحتفظى به اطول فترة ممكنة ضعى عليه مقدار من الملح اثناء الفرم | |
|
| |
هندعبدالسلام فنانه ذهبيه
المشاركات : 1143 تاريخ التسجيل : 05/05/2009
| موضوع: رد: دورة تجفيف الخضروات و الفاكهة الثلاثاء يوليو 07, 2009 3:44 am | |
| انا فى البداية اتكلمت عن التجفيف ولاحظت ان اغلب الاخوات عايز الحفظان شاء الله ابتدىعزيزاتي النهاردة حقولكم على طريقة حفظ الخضروات اللي بنحبها وبنحب ناكلها فغير موسمها ومن اهمها الملوخية بحبها جدااااااااااااااااااااااااااااااالملـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــوخية بعد ما تخرطيها تكوني محضرة مرقة فراخ او لحمة او اي نوع المهم مرقة وتكون باردة شوية تاخدي بمعلقة الغرف مرقة وتسكبي على الملوخية اللي طبعا مجهزاها فطبق عميق شوية وتقلبي الملوخية مع المرقة كويس جدا وتكون متماسكة القوام يعني تحطي المرقة بشويش وبحذر بتوضيح اكتر تكوني كإنك بتبليها بالمرقة وتحطيها فاكياس على قد الوجبة اللي متعودة تستخدميها وتحطيها في الفريزر ولما تحبي تستخدميها تعملي المرق بتاعتك عادي وتحطي الملوخية عليها وبعدها التقلية وبالهنا ثانيا البامية)بعد غسلها وتنشيفها تقمعيها وتاخدي حلة تضعي فيها مية وتخليها تغلي وتضعي فوق الحلة مصفى وتحطي فيها البامية وتغطيها لمدة 10دقايق واحيانا بخليها ربع ساعة وبعدين ننزلها من المصفى فحاجة واسعة شوية عشان تبرد كويس ثم تحطيها فأكياس على قد وجبتك طبعا وتحطيها في الفريزر وانا بقولك (على قد وجبتك )لأن ما ينفعش نطلع الحاجة من الفريزر وبعدين ندخلها تاني لأنها ممكن تبوز او تفقد قيمتها الغذائية.كذلك نفس الطريقة مع البسلة والفاصوليا الخضراء المهم في اتباع الطرق دي هي نظافة الخضار كويس جدا وعدم طهيها فترة طويلة على البخار لازم نعرضها للبخار فقط 10دقائق عشان ما تفقدش قيمتها الغذائية لما تيجي تخرجيها من الفريزر وتطبخيها.انا شخصيا بأعمل الطرق دي فكل مواسم الخضار ومضمونة جدا وطعم الخضار المطبوخة كأنها طازجة وبالهنا والشفا ا تمنى تكونو استفدتو ودعواتكم يا احلى اخوات اذا اعجبك معكم فى الحفظ ثم اكمل التجفيف | |
|
| |
youo_67 مديره المنتدى
المشاركات : 7471 تاريخ التسجيل : 06/04/2009 الحمد لله
| موضوع: رد: دورة تجفيف الخضروات و الفاكهة الثلاثاء يوليو 07, 2009 6:15 pm | |
| تسلمى يا قمر انا كنت بعمل كده فى الخضار جزاك الله خيرا | |
|
| |
روتانا فنانه ذهبيه
المشاركات : 1248 تاريخ التسجيل : 21/04/2009 العمر : 44 تاريخ الميلاد : 09/09/1980
| موضوع: رد: دورة تجفيف الخضروات و الفاكهة الجمعة يوليو 10, 2009 2:04 pm | |
| هو الحفظ غير التجفيف انا بحسب ان الاتنين حفظ الخضار بس كل واحده ليها طريقه مممممممممممم بس كملي التجفيف كمان بصي انا عايزه كل حاجه بس موضوع الملوخيه ده اكلي دماغي فعلا ماما بتعملها بالمرقه بتعه الفراخ جارتنا بتعملها بالميه مش مرقه بنفس الطريقه ولما ماما جربتها باظت هههههههههههه البسله والفاصوليا بتتعمل بنس طريقه الباميه تسلم ايدك ومجهودك هنـــــــــــــود الجميله يارب يخليكي وعلي معلوماتك المفيده جدا جدا | |
|
| |
روتانا فنانه ذهبيه
المشاركات : 1248 تاريخ التسجيل : 21/04/2009 العمر : 44 تاريخ الميلاد : 09/09/1980
| موضوع: رد: دورة تجفيف الخضروات و الفاكهة الجمعة يوليو 10, 2009 2:17 pm | |
| هنــــــــــود قولي كمان علي طريقه عمل حفظ معجون الطماطم | |
|
| |
هندعبدالسلام فنانه ذهبيه
المشاركات : 1143 تاريخ التسجيل : 05/05/2009
| موضوع: رد: دورة تجفيف الخضروات و الفاكهة الأحد يوليو 12, 2009 9:39 am | |
| | |
|
| |
هندعبدالسلام فنانه ذهبيه
المشاركات : 1143 تاريخ التسجيل : 05/05/2009
| موضوع: رد: دورة تجفيف الخضروات و الفاكهة الجمعة يوليو 17, 2009 8:54 pm | |
| | |
|
| |
youo_67 مديره المنتدى
المشاركات : 7471 تاريخ التسجيل : 06/04/2009 الحمد لله
| موضوع: رد: دورة تجفيف الخضروات و الفاكهة الجمعة يوليو 17, 2009 10:50 pm | |
| ماشاء الله عليكى هنود تسلمى ياقمر حلو جدا تجفيف الفاكهه ان شاء الله اجربها | |
|
| |
سوسو سلامونتى فنانه فضيه
المشاركات : 948 تاريخ التسجيل : 04/07/2009 العمر : 32 تمام الحمد الله تاريخ الميلاد : 01/07/1992
| |
| |
| دورة تجفيف الخضروات و الفاكهة | |
|